Jump to content

Alphard Stock Head Unit Issue


Recommended Posts

Hopefully posting this in the right place, apologies if I've not.

 

Bought a 2004/54-plate 3.0 V6 Alphard a fortnight ago and been tinkering with it over the last week. It did have an aftermarket head unit connected up, which I (think I) managed to break while trying to reconnect the ceiling DVD player.

 

I managed to pick up an original head unit from eBay for £21, which the seller assured was working when they removed it from their car, but I'm struggling to get it working in my Alphard. I plug it in, making sure all the available connections are attached, but I get no display (ignition on and off). Weirdly though, if I press the Open button, the front opens up and I have access to the CD and minidisc drives. I tried holding in the Power button for a few seconds, but no joy.

 

I checked all the fuses and they seem fine. I found the 12V pin on the connector and put a multimeter on it and got a good signal (over 12V). There also seems to be a good ground connection. 

 

Not sure what else I can check, or if there are known issues transferring a head unit from one Alphard to another? (Security locked or something?)

 

Any help would be appreciated here, as its driving me bonkers. Cheers!

Link to comment
Share on other sites

Which head unit do you have ?

There are several, depending on the model and year.

 

There is an English language manual produced by JPNZ Manuals.

 

I bought mine off ebay (or maybe Amazon).

 

£25 ish and worth it.

 

It has many head units but NOT the HDD unit (which I have).

 

There is an article out there by eightseaters.com (I think, certainly similar) that covers the HDD unit.

 

Good luck.

Edited by Rojie
Correction of spelling
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Rojie said:

Which head unit do you have ?

There are several, depending on the model and year.

 

There is an English language manual produced by JPNZ Manuals.

 

I bought mine off ebay (or maybe Amazon).

 

£25 ish and worth it.

 

It has many head units but NOT the HDD unit (which I have).

 

There is an article out there by eightseaters.com (I think, certainly similar) that covers the HDD unit.

 

Good luck.

Thanks for the response. Sorry, I didn't realise that there was more than one stock head unit - I've attached a photo of the one I bought to this reply. The only thing I can see that looks like a model number on it, is 16036 printed on the front. Not sure if this helps?

IMG-20210820-WA0002.jpg

Link to comment
Share on other sites

So, is this the unit you bought from ebay ?

 

Which car did it come from ?

 

This unit is not in the handbook I have; but then nor are any other navigation units !

The handbook contains several radio cd units with radio and MD; but none with DVD !

 

This is not the HDD navigation system found in many of the Alphards. As such, I don't recognise it.

 

My guess is, the unit you bought did not come from an Alphard.

Sorry I can't help you more.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Rojie said:

I found one of these on the internet, from a 2003 ANH15W model.

Part number 86120 58031, if that is any help.

Sorry, was in the car checking - you were almost right, the part number on the top of the unit is 86120-58030.

 

I don't have any electronics under the passenger seat, but I think there may have been something there at some point, as there is a bunch of loose cables still there that go under the floor.

Link to comment
Share on other sites

So it may have been my own stupidity here that was the issue. I was sure I'd checked all of the relevant fuses - two under the bonnet and one under the glove box - but I must've checked the wrong one inside the car. After I changed the 10A fuse (number 25 I think) in the glove box, everything started working.

 

Apologies for wasting everyone's time here and thanks for the help/advice given.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 8/21/2021 at 10:20 AM, Rojie said:

So, is this the unit you bought from ebay ?

 

Which car did it come from ?

 

This unit is not in the handbook I have; but then nor are any other navigation units !

The handbook contains several radio cd units with radio and MD; but none with DVD !

 

This is not the HDD navigation system found in many of the Alphards. As such, I don't recognise it.

 

My guess is, the unit you bought did not come from an Alphard.

Sorry I can't help you more.

I have atoyota alphard 2004 v6 and its the same radio as mine .if that helps

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.